Tarta z Brokuła i Marchwi

Tarta

Mi tarta zawsze kojarzyła się z ciastem na słodko. Dosłownie kilka lat temu odkryłam, że można je robić na słono. Od tamtej pory eksperymentowałam już ze sto razy 🙂 . I prawda jest taka, że robię bardzo często z tego co jest akurat w lodówce. Niemniej jednak, jak już większość mnie troszkę zna, to wie, że warzywka uwielbiam przemycać, więc tarty są głownie warzywne.

Dziś chciałam podzielić się z Wami moją ukochaną tartę z brokułem! Nie ukrywam, że znam bardzo dobre właściwości brokułu i całą jego listę plusów, ale jakoś nigdy nie pałałam do niego miłością 😉 . Natomiast w tarcie mogę zjeść go w kilogramach 😛 Ale uwaga trzeba uważać na te dobrodziejstwa, bo brokuł to tylko przykrywka nad tłuszczykiem i glutenem 😛 Ale czasem można!

Zapraszam Was po przepis.

Tarta z Brokułem i Marchwią

  • Czas przygotowania: 1 h w lodówce + 10 min. przygotowanie + 40 min. pieczenie

Składniki jak zawsze „na oko”, cel to upiec to dzieło w moim naczyniu na tartę (kupiona w Ikea) szerokości 32 cm.
Tarta
Składniki
Ciasto:
  • 200 gram mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ewentualnie łyżka śmietany
Wszystkie składniki posiekać nożem. Ugnieść kulę. Zafoliować i do lodówki na 1h.
Farsz:
Do smaku indywidualnie:
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
ewentualnie innych przypraw, które lubicie np. czosnek niedźwiedzi czy ostra papryka.
tarta
Gotowe do pieczenia

Przygotowanie:

Formę na ciasto wykładam papierem do pieczenia, aby potem szybko i sprawnie móc przełożyć tartę na talerz. Ciasto wyjmuję z lodówki i staram się trochę potraktować wałkiem. Wykładam formę tak aby ciasto było na bokach około 1 cm. Całość dziurkuję widelcem.

Do miski wkładam już przygotowane wcześniej produkty: zblanszowanego brokuła, startą marchew, ser, jajka, słonecznik i przyprawy. Wszystko mieszam i wykładam na wyłożoną już ciastem formę. Rozprowadzam równomiernie. Całość piekę około 40 minut w 200 stopniach.

Ważne:

W zależności od piekarnika jaki masz, a wiem z doświadczenia, że są różne 😛 . Czasem warto samo ciasto włożyć do piekarnika na 10 minut, a dopiero potem dołożyć farsz, tak aby uzyskać kruche ciasto.

Smacznego!

p.s. Ja całość posypuje zazwyczaj szczypiorem. A moje dzieci jedzą często z keczupem, jak pizzę 🙂

Tarta
Gotowe!

Ciekawostka:

Ciasto na tartę robię zawsze takie samo, ale farsz tak naprawdę za każdym razem inny! Zachęcam Was do eksperymentowania.

I pamiętajcie, że nie jest to produkt fit, mimo całego brokuła i marchwi w środku 😉  Jednak po dobrym treningu można zaszaleć!

 

 

 

Dodaj komentarz

Maksymalna wielkość załączanego pliku: 32 MB. Możesz załączać: obrazek, video. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here