Kwiaty forsycji są piękne, ale i jadalne!

Suszona forsycja

Po moim ostatnim wrzuceniu informacji, że suszymy i jemy forsycję dostałam od Was mnóstwo wiadomości z pytaniem:

Po co? Na co? Z czym? I dlaczego?

Już odpowiadam na te pytania:

Dlaczego forsycja?

Forsycja po za tym, że to piękny żółty krzew, który po zimie nastraja nas pozytywnie i cieszy nasze oczy swoim urokliwym wyglądem, to ma bardzo liczne zdrowotne właściwości! Ale za nim Wam o nich napiszę to zapytam wprost: Czy jest ktoś z Was kto nie zachwyca się tą słoneczną, wiosenną żółcią tego krzewu? Ja uwielbiam go! Mam widok z okna właśnie na ten krzew!

Forsycja
Nasz widok z okna! Kocham go!

Wracając zaś do właściwości zdrowotnych tego pięknego krzewu to:

  • Kwiaty forsycji są cennym surowcem leczniczym, ponieważ posiadają dużą zawartość flawonoidów, lignanów i saponin. Wiem, że te nazwy mogą brzmieć zbyt naukowo, ale niżej tłumaczę co to znaczy… 🙂
  • Kwiaty posiadają rutynę, która jest flawonoidem, wykazującym działanie przeciwutleniające oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Pomaga:
  1. neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników,
  2. zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry
  3. chroni nasz organizm przed chorobami,
  4. co więcej rutyna wspomaga działanie witaminy C, które w połączeniu idealnie sprawdzają się, np. w leczeniu przeziębień i infekcji.
  • W kwiatach forsycji występują także kwercetyny, które mają działanie przeciwalergiczne (spowalniają wydzielanie histaminy) i przeciwzapalne.

Dlatego jak widzisz – właściwości jest całe mnóstwo! I co ciekawe są na wyciągniecie ręki 😉 !

Jak można te właściwości wykorzystać w kuchni?

  • Już teraz możesz iść do ogrodu i narwać kwiatów forsycji i dodać do wiosennej sałatki! Tak – dobrze rozumiesz – możesz jeść kwiaty na surowo! Mają delikatny słodko-gorzki smak. A danie dzięki nim wygląda bardzo wyśmienicie i dystyngowanie. Spróbujcie już teraz!
  • Ja forsycję suszę, aby móc robić ziołowe napary. To co najpiękniejsze to listki kwiatów, które są ususzone w odpowiednich warunkach (ja używam suszarki, jak widać na zdjęciu) zachowują piękny żółty kolor! Cieszy to każde kulinarne oko <3 !

    Suszona forsycja
    Suszona Forsycja
  • W internecie znajdziecie też przepisy na nalewki i inne kąpielowe właściwości.

Dlatego nie czekaj i spróbuj sama! Bo krzewy niebawem przekwitną…

Zachowaj choć jedne słoiczek żółtych płatków na zimowe wieczory.

Powodzenia!

 

Dodaj komentarz

Maksymalna wielkość załączanego pliku: 32 MB. Możesz załączać: obrazek, video. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here