Babeczki bez mleka, jaj, mąki, tłuszczu, cukru ….

Babeczki

Wiele lat temu, kiedy temat produktów bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu, bez cukru rafinowanego… był mi obcy. Teraz widzę tylko,  jak głęboko miałam zakorzenione przekonania i przyzwyczajania do wielu rzeczy.  Wtedy trudno było mi sobie wyobrazić, że można coś przygotować i upiec bez mąki, masła, cukru, mleka czy tłuszczu.

Teraz kiedy od kilku lat zgłębiam wiedzę na temat tego co jem, wszystko wydaje mi się takie proste i logiczne. I biję się w pierś jak mogłam bezmyślnie używać tyle produktów, które realnie szkodzą mojemu zdrowiu. To oczywiście długi temat nie na ten wpis, ale dla bardziej zainteresowanych może poczynię kiedyś o tym kilka słów.

Nie będę robić z siebie świętej, bo uwielbiam słodką jagodziankę, którą robi szczególnie moja mama chrzestna, a która nie stroni od wszystkiego co wyżej wymieniałam. 🙂 Ale wiem, też że świadome spożywanie produktów jest naprawdę istotnie dla naszego ciała i naszego samopoczucia.

Prosicie mnie abym podrzucała Wam swoje przepisy, więc dzielę się tymi, które są u nas codziennością. Pracuję nadal na całą listą kiszonek, które ostatnio robiłam, a które pokochaliście, i z wielkim zainteresowaniem podglądaliście moje prace w kuchni. Obiecuję, że będą <3

Póki co zapraszam Was po zdrową przekąskę dla Was i dla Waszych pociech. Czyli babeczki bez mąki, bez jaj, bez tłuszczu zwierzęcego, bez cukru rafinowanego, bez mleka… czyli z czego? Sprawdźcie!

Babeczki #bez, a jednak ze wszystkim.

  • Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 30 minut

Składniki jak zawsze „na oko”, cel to uzyskać 15 foremek sylikonowych do babeczek.

Banany
Dojrzałe banany
  • 4 dojrzałe banany
  • 10 daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru) lub 3 garście orzechów ziemnych (bez dodatku soli)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ewentualnie 4 suszone śliwki węgierki
Do smaku indywidualnie jeśli ktoś lubi (my robimy sote tylko ze składników wyżej) :
½ cynamonu lub kakao
ewentualnie innych ziarna lub suszone owoce, które lubicie: słonecznik, goja czy morela.

 

Przygotowanie:

Dojrzałe banany
Dojrzałe banany

Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Oczywiście możesz zmiksować delikatniej, wtedy będą wyczuwalne kawałki orzechów lub daktyli. Całość przedkładamy do sylikonowych foremek. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują ciepłe! Ale na zimno to świetna przekąska na plac zabaw. Moje dzieci uwielbiają!

Ważne:

Ważne aby banany były dojrzałe. A inne składniki w miarę możliwości pochodziły z produkcji bez dodatkowych ulepszaczy smaku.

Babeczki
Najlepiej sprawdzają się w podróży

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Maksymalna wielkość załączanego pliku: 32 MB. Możesz załączać: obrazek, video. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here